Këshilla të dobishme

Si duket trepanimi i kafkës dhe çfarë komplikimesh mund të shkaktojë?

8views

Në këtë mënyrë ekspozohen meningjet.

Trepanimi kryhet nën anestezi të përgjithshme në tryezën e operacionit. Më shpesh përdoret për heqjen e hematomës intrakraniale. Pas procedurës, drenazhet shpesh lihen për të kulluar gjakun për të parandaluar përsëritjen. Është gjithashtu e mundur të futet një kateter përmes të cilit mund të matet presioni intrakranial.

Një lloj trepanimi është trepanimi eksplorues i kafkës. Përdoret për qëllime diagnostikuese. Në kafkë bëhen disa vrima për të kërkuar shkakun e simptomave neurologjike të pacientit. Bëhet urgjentisht kur gjendja e pacientit përkeqësohet papritur.

Fillimisht, vrimat janë shpuar nga njëra anë në pjesët ballore, parietale dhe të përkohshme. Nëse burimi i sëmundjes nuk gjendet, kryhen shpime të mëtejshme. Pasi të gjendet hematoma, mund të kryhet një operacion për heqjen e tij.

Kjo është një procedurë shumë invazive, kështu që trepanimi i kafkës mund të shkaktojë një sërë komplikimesh. Mund të shfaqen ënjtje të rrezikshme të trurit dhe meningjiti. Komplikime të tjera përfshijnë:

  • hematoma intracerebrale,
  • hematoma akute epidurale,
  • hematoma akute subdurale,
  • hipoksia cerebrale e njohur si infarkt cerebral,
  • empiema subdurale,
  • odma podtwardówkowa prężna.

Edhe pse procedura kryhet në sallën e operacionit, plaga postoperative mund të infektohet. Përveç kësaj, komplikimet mund të përkeqësojnë gjendjen e përgjithshme të pacientit dhe të çojnë në kriza epileptike. Më pas, trajtimi farmakologjik mund të jetë i pamjaftueshëm dhe mund të jetë e nevojshme një procedurë tjetër kirurgjikale.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.