Këshilla të dobishme

Si e kupton trupi se i mungojnë proteinat?

12views

Proteinat janë shumë të rëndësishme për trupin tonë. Ne i gjejmë ato në muskujt, lëkurën dhe kockat tona. Ne kemi nevojë për to jo vetëm kur përpiqemi të humbim peshë, proteinat gjithashtu kanë një efekt pozitiv në bukurinë e thonjve dhe flokëve tanë, ato mbështesin ndjeshëm shëndetin e trupit tonë. Ato patjetër nuk duhet të mungojnë në dietën tonë, sepse kur të filloni të merrni mungesën e tyre, trupi juaj do të fillojë t’jua bëjë të qartë.

Pse proteinat janë kaq të rëndësishme për trupin tonë?

Tani mund të jeni duke luajtur me idenë se pse proteina është kaq e rëndësishme, madje e nevojshme, për trupin tonë. Përgjigja është shumë e thjeshtë: ato janë pjesë e çdo qelize të trupit tonë, gjenden edhe në inde. Ato janë thelbësore kur duam të fitojmë masë muskulore, nuk duhet t’i humbasim kur përpiqemi të humbim peshë dhe kështu të arrijmë peshën e ëndërruar.

Si manifestohet mungesa e proteinave?

Tani po shkojmë te pika e artikullit të sotëm dhe ndoshta tek ajo që ju intereson më shumë: si manifestohet mungesa e proteinave në trup? Në rreshtat e mëposhtëm, do të gjeni disa simptoma me të cilat trupi juaj ju thotë se ka pak proteina.

 • Cilësia e përkeqësuar e flokëve dhe thonjve

  Sidomos femrat, por sigurisht jo vetëm ato, mund të jenë të interesuara për faktin se një sasi e vogël e proteinave në trup do të fillojë të shfaqet në përkeqësimin e cilësisë së flokëve dhe thonjve, gjithashtu do të vini re ndryshime të dukshme në lëkurë. , e cila do të jetë shumë më e prirur për formimin e rrudhave.

 • Shtimi në peshë

  Nëse trupi zbulon një sasi të vogël dhe të pamjaftueshme të proteinave, ai fillon të ruajë yndyrë. Kjo do të thotë se do të filloni të shtoni peshë, sepse trupi do të marrë energjinë e nevojshme nga yndyrat e depozituara. Përveç faktit që trupi do të ruajë yndyrën, do të filloni të keni gjithnjë e më shumë dëshira të shpeshta, gjë që mund të çojë edhe në shtim në peshë.

 • Funksioni i reduktuar i sistemit imunitar

  Nëse organizmit i mungojnë proteinat, përveç sa më sipër, do të ketë edhe dobësim dhe reduktim të funksionit të sistemit imunitar. Duhet të dini se një nga detyrat e proteinave është aktivizimi i mbrojtjes së trupit, pasi ato janë burim imunoglobinës. Ju bëheni më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve dhe ftohjes.

 • Atrofia e indit muskulor

  Marrja e ulët e proteinave në dietë do të bëjë që indet e muskujve të dobësohen, gjë që nuk është e mirëpritur veçanërisht nga atletët dhe individët që, përkundrazi, përpiqen të fitojnë masë muskulore. Në vend që të rriten muskujt, trupi i tyre do të fitojë yndyrë dhe kjo nuk është saktësisht e dëshirueshme.

Nëse keni simptoma të ngjashme, duhet të rrisni menjëherë marrjen ditore të proteinave.