Këshilla të dobishme

Si e ndryshoi karakterin pandemia

10views

Vitet e pandemisë Covid-19 lanë gjurmë jo vetëm në ekonominë dhe realitetin e punës, por edhe në personalitetin tonë.

Edhe ju do ta kishit ndjerë atë vitet e fundit: Pandemia dhe izolimi na kanë ndryshuar. Ata jo vetëm që ndryshuan disa nga zakonet tona, por edhe veten tonë. Ky ndryshim ishte herë për mirë e herë për keq. Në fund të fundit, ajo që kaluam nuk ishte pak – dhe ne ende po e kalojmë deri në një masë.

“Për shumë prej nesh, disa tipare të personalitetit mbeten të qëndrueshme gjatë gjithë jetës sonë, ndërsa të tjerat ndryshojnë gradualisht,” vëren Jolanta Burke, Lektore e Lartë në Qendrën për Psikologjinë Pozitive dhe Shëndetin në Universitetin e Mjekësisë dhe Shkencave Shëndetësore RCSI.

Teksa rritemi, karakteristikat tona ndryshojnë në mënyrë që të përshtatemi sa më mirë me kalimin e kohës, por edhe të jemi në gjendje të përballojmë më me efikasitet atë që na sjell jeta. Ne mësojmë dhe rritemi përmes përvojave të jetës. “Ndërsa rritemi, ne përgjithësisht fitojmë më shumë besim, vetëkontroll, stabilitet emocional”, vazhdon ajo.

Megjithatë, ngjarje të rëndësishme që shkaktojnë stres të rëndë ose traumë mund t’i përshpejtojnë këto ndryshime dhe jo gjithmonë për mirë. Kjo sugjeron një studim të botuar në PLOS ONE, i cili fokusohet në ndryshimet që ka sjellë pandemia COVID-19 në personalitetin e shumë prej nesh.

Na çoi tatëpjetë

Studiuesit zbuluan se ne u bëmë më pak të largët, të hapur, të sjellshëm dhe të ndërgjegjshëm në 2021 dhe 2022, krahasuar me para pandemisë.

Ky studim i veçantë përfshiu më shumë se 7,000 pjesëmarrës, të moshës nga 18 deri në 109 vjeç, të cilët kishin plotësuar një formular vlerësimi përpara pandemisë (nga 2014 e tutje), në fillim të pandemisë dhe në 2021 ose 2022.

Siç vërejtën ekspertët, nuk kishte shumë ndryshime në tiparet e personalitetit që ata ekzaminuan para pandemisë, si dhe në vitin 2020.

Megjithatë, ata gjetën rënie të ndjeshme të ekstraversionit, pajtueshmërisë, pranueshmërisë dhe ndërgjegjes në 2021/2022. Pa traumën e pandemisë, këto ndryshime të personalitetit do të kërkonin një dekadë për të ndodhur.

Pandemia duket se ka prekur më shumë të rriturit e rinj, të cilët përjetuan një rritje të niveleve të neurotizmit

Më konkretisht, pandemia duket se ka ndikuar negativisht në sektorët e mëposhtëm:

Ndryshimet në tiparet e personalitetit dhe mirëqenien

Shumë njerëz mund të jenë bërë më të shqetësuar për shëndetin e tyre fizik gjatë pandemisë, por shëndeti dhe mirëqenia jonë mendore kanë marrë një goditje të madhe. “Të gjitha karakteristikat e mësipërme ndikojnë në mënyrën se si ne ndërveprojmë me mjedisin tonë dhe, për rrjedhojë, mund të kenë luajtur një rol në rënien tonë të mirëqenies”, thekson eksperti.

Personaliteti ynë ndikon ndjeshëm në nivelet e lumturisë, mirëqenies subjektive dhe shëndetit të mirë mendor, raporton revista shkencore The Psychology of Quality of Life. Njerëzit, për shembull, të cilët raportojnë nivele të larta të ndërgjegjes, pajtueshmërisë ose ekstraversionit kanë më shumë gjasa të përjetojnë nivele më të larta të mirëqenies.

ow.gr