Këshilla të dobishme

Si ndikojnë vaksinat e koronavirusit në periodat e grave?

16views

Një studim i ri shkencor ndërkombëtar konfirmon lidhjen midis vaksinimit kundër Covid-19 dhe rritjes së mundësisë së një cikli (periudhe) menstruale pak më të gjatë tek gratë.

Studimi, i financuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë në SHBA, zbuloi se gratë e vaksinuara kundër koronavirusit kishin një ndryshim të përkohshëm në kohëzgjatjen e periodave të tyre me rreth 0.7 ditë mesatarisht pas dozës së parë dhe të dytë. Ai u parapri nga një studim më i vogël amerikan me 2400 gra me gjetje të ngjashme, të cilat tani janë konfirmuar.

Të dhënat e marra nga anketa

Studiuesit nga universitetet amerikane dhe britanike (Oregon, Massachusetts, Londër dhe Edinburg), të cilët bënë publikimin përkatës në revistën mjekësore britanike “BMJ Medicine”, analizuan të dhënat e 19.622 grave të moshës 18 deri në 45 vjeç, me perioda që zgjasin nga 24 deri në 38 ditë. , nga të cilët 14,936 janë vaksinuar kundër Covid-19 me Pfizer (67%), Moderna (17%), AstraZeneca (9%) ose J&J (2%).

“Krahasuar me gratë e pavaksinuara, gratë e vaksinuara kishin një rritje në kohëzgjatjen e ciklit të tyre menstrual me më pak se një ditë pas dozës së parë dhe të dytë”, sipas studiuesve. Një ndryshim i periudhës që nuk i kalon tetë ditët konsiderohet brenda kufijve normalë.

Ai zbuloi se rreth 1,400 ose 6.2% e grave të vaksinuara përjetuan një cikël më të gjatë menstrual prej tetë ditësh ose më shumë. Këto ishin zakonisht gra më të reja që shpesh kishin cikle më të gjata përpara vaksinimit të tyre.

në.gr