Këshilla të dobishme

Si ndikon mungesa e gjumit në sistemin imunitar

6views

Gjumi i mirë i natës bën shumë më tepër sesa thjesht të pushon, ai shoqërohet gjithashtu me një sërë përfitimesh. Së pari, mund të përmirësojë shëndetin tuaj duke i mbajtur hormonet tuaja të qëndrueshme, të cilat ndikojnë në gjithçka, nga nivelet e stresit deri te presioni i gjakut, sipas Verywell Health.

Dhe kjo nuk është e gjitha, pasi gjumi i qetë dhe i thellë mund të përmirësojë vigjilencën, kujtesën, aftësitë fizike, shëndetin e zemrës, peshën trupore, madje edhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve dhe të menduarit.

Gjumi është gjithashtu kritik për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Clean Eating shpjegon se kur trupi është në qetësi, disa funksione ngadalësohen, duke i dhënë sistemit tuaj imunitar energjinë që i nevojitet për të funksionuar.

Kjo punë përfshin gjetjen dhe largimin e mbetjeve. Sistemi juaj imunitar duhet të jetë mjaft i fortë për të funksionuar jo vetëm kur jeni të sëmurë ose të lënduar, por edhe kur jeni mirë. Pra, nëse flini mjaftueshëm, ju ndihmoni sistemin tuaj imunitar për t’ju mbajtur të shëndetshëm.

Sistemi juaj imunitar vuan nëse nuk flini mjaftueshëm

Mund të tingëllojë e çuditshme, por sistemi imunitar varet nga inflamacioni për të bërë punën e tij. Fondacioni Sleep shpjegon se inflamacioni nxit procesin e shërimit të trupit duke rritur sasinë e citokinave të prodhuara nga qelizat e bardha të gjakut.

Ky proces ndodh pavarësisht nëse jeni i sëmurë apo jo, dhe ndodh gjatë kohës që flini. Konkretisht, ndodh gjatë gjumit të thellë, kur metabolizmi është në nivelin më të ulët. Prandaj, është e rëndësishme jo vetëm të flini, por edhe të keni një gjumë të thellë dhe të qetë.

Studiuesit besojnë se nëse ky lloj inflamacioni do të ndodhte gjatë zgjimit, ai do të pengonte funksionet fizike dhe mendore, sipas Fondacionit Sleep.

Të bësh më pak se gjashtë ose shtatë orë gjumë në një natë rregullisht mund të ndikojë negativisht në funksionin imunitar, sepse sistemi juaj imunitar nuk mund të bëjë gjithçka që duhet të bëjë për t’ju mbajtur të shëndetshëm. Gjithashtu, mungesa e gjumit është lidhur me një rrezik më të lartë të diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe infeksioneve të caktuara si ftohja e zakonshme dhe gripi.

Pra, nëse zbuloni se keni probleme me gjumin, mund të përpiqeni të punoni në një rutinë gjumi që përfshin oraret e vazhdueshme të gjumit dhe shmangien e ekraneve blu para gjumit, sipas klinikës Mayo. Nëse keni probleme të rregullta me gjumin, bisedoni me mjekun tuaj për opsionet tuaja.

newsbeast.gr