Këshilla të dobishme

Si të kurseni energji elektrike kur gatuani

17views

Çmimet e energjisë elektrike kanë shkaktuar shqetësimin e konsumatorëve, të cilët kërkojnë lehtësim të vogël financiar në këshillat e ndryshme të ekspertëve për efiçencë optimale energjetike të pajisjeve elektroshtëpiake.

Sipas të dhënave të “Energy Saving Trust”, rreth 1/5 e totalit të energjisë elektrike të një familjeje konsumohet… në kuzhinë. Kështu, duke qëndruar në zonën e kuzhinës, BBC sugjeron një ide të thjeshtë, por që mund të ketë rezultate më të mira nga sa prisnit.

Truku i thjeshtë për të kursyer energjinë elektrike kur gatuani

Siç shpjegohet për BBC nga Dr. Christian Reynolds, pedagog në Qendrën për Politikat Ushqimore të Universitetit Britanik të Qytetit, ekziston një zakon shumë i thjeshtë që mund të kontribuojë në kursimin e energjisë elektrike dhe ky nuk është tjetër veçse po… gatuaj me kapakun e tenxheres mbyllur!

Gatimi në një enë me kapak të mbyllur do ta ‘marrë në kurth’ nxehtësinë, kështu që ushqimi do të jetë gati më shpejt dhe intensiteti mund të jetë më i ulët”, theksoi ai.

Sipas dr. Reynolds, në fakt, gatimi me kapakun e tenxheres të mbyllur do të harxhojë 30% më pak energji, se po ta kishit lënë kapakun hapur. Kjo është taktika veçanërisht e dobishme kur dëshironi të zieni ujin për të gatuar më pas orizin ose spageti.

Në të njëjtën kohë, pedagogu shton se është edhe shumë i rëndësishëm zgjidhni enët e gatimit me madhësinë e duhur sipas sasisë së ushqimit që dëshironi të gatuani.

“Të mbushësh një tenxhere 20 litra për të zier spageti për një person është humbje parash”, theksoi ai.

Sigurisht, duhet theksuar se mënyra më ekonomike për të zier ujin, sipas ekspertëve, është me ndihmën e një kazan. Më pas mund ta zbrazni përmbajtjen e kazanit në tenxhere dhe të vazhdoni me gatimin, duke kursyer kohë dhe para.

Si shembull, përmendim këtu se, bazuar në të dhënat e publikuara nga një grup studiuesish nga Universiteti i York-ut në revistën shkencore “Nature Food”, zierja e një filxhani me ujë duke përdorur një tenxhere kërkon dyfishin e kohës dhe pothuajse trefishin. sasia e energjisë elektrike, në krahasim me nëse do të kishit përdorur një kazan.

ieidiseis.gr