Këshilla të dobishme

Sindroma e lodhjes kronike – simptoma dhe trajtim

9views

Sindroma e lodhjes kronike nganjëherë quhet CFS. Ky shkurtim vjen nga emri anglez i sëmundjes – Sindromi i Lodhjes Kronike. Ky problem mund të shfaqet te njerëzit e të gjitha moshave. Megjithatë, nuk ka dyshim se më së shpeshti prek adoleshentët dhe të rinjtë aktivë profesionalisht. Sipas hulumtimeve, lodhja kronike shfaqet në mbi 20 për qind të njerëzve. të gjithë punonjësit. Çfarë është saktësisht sindroma e lodhjes kronike? CFS është një grup simptomash që zakonisht shfaqen në lidhje me sforcimin fizik ose mendor. Sindroma e lodhjes kronike mund të shfaqet edhe kur kryeni aktivitete monotone për një kohë të gjatë. Sëmundja ka pasoja të rënda – heq vullnetin për të jetuar, motivimin për të punuar dhe në shumë raste e bën të pamundur funksionimin normal. Për shkak të simptomave të tij jo specifike, CFS mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar. Para diagnozës, sëmundje të tjera që kanë simptoma shumë të ngjashme duhet të përjashtohen. Kjo kryesisht ka të bëjë me depresionin, çrregullimet hormonale, migrenën dhe sëmundjen Lyme.

Simptoma kryesore e sindromës së lodhjes kronike është humbja e forcës, e cila në mënyrë të konsiderueshme pengon (ose edhe parandalon) funksionimin e duhur – si social ashtu edhe profesional. Kjo gjendje duhet të vazhdojë për të paktën 6 muaj.

Simptoma të tjera të lodhjes kronike përfshijnë:

 • probleme me gjumin, pacienti ende ndihet i lodhur pavarësisht gjumit dhe i mungon pushimi,
 • pagjumësi,
 • përkeqësimi i kujtesës dhe përqendrimit,
 • marramendje,
 • dobësi,
 • të fikët,
 • konfuzion,
 • i ashtuquajturi rrathë të errët para syve,
 • luhatjet e humorit – kryesisht humor i ulët,
 • dhimbje koke,
 • dhimbje të muskujve dhe kyçeve,
 • dhimbje të fytit,
 • nyjet limfatike të zgjeruara.

Deri më tani, asnjë shkak tjetër i drejtpërdrejtë i sindromës së lodhjes kronike nuk është identifikuar përveç ekspozimit kronik ndaj stresit dhe çrregullimeve hormonale. Megjithatë, ekzistojnë disa hipoteza që ndihmojnë për të kuptuar më mirë këtë fenomen. Një nga shkaqet e mundshme të CFS janë infeksionet virale të shkaktuara nga virusi Epstein-Barr, XMRV, pMLV ose virusi herpes i tipit 6. Disa studime sugjerojnë se faktorë të tjerë mund të jenë gjithashtu kyç. Bëhet fjalë kryesisht për ndikimin e toksinave, shqetësimet në funksionimin e sistemit imunitar dhe sistemit nervor, si dhe funksionin e gabuar të muskujve. Vlen gjithashtu të kujtojmë se sindroma e lodhjes kronike është një gjendje që shumë shpesh shoqëron pacientët që luftojnë me sëmundje të tjera. Bëhet fjalë kryesisht për kancerin. Sipas hulumtimeve, problemi i CFS mund të prekë deri në 70 për qind. deri në 100 për qind pacientët onkologjikë.

Siç është shkruar tashmë, kur diagnostikoni sindromën e lodhjes kronike, para së gjithash, duhet të filloni duke përjashtuar sëmundjet që mund të kenë simptoma të ngjashme. Kjo perfshin: për depresionin, çrregullimet hormonale, migrenën dhe sëmundjen Lyme. Trajtimi i sindromës së lodhjes kronike nuk është gjëja më e thjeshtë dhe, për fat të keq, pacienti duhet të jetë i vetëdijshëm për faktin se do të duhet të presë deri në disa muaj për të parë efektet e trajtimit. Farmakologjikisht, CFS trajtohet me antidepresantë, antiviralë dhe kortikosteroide. Nuk ka Megjithatë, ka dyshime se psikoterapia dhe rehabilitimi, që synojnë rritjen e aktivitetit të pacientit, janë elementë shumë të rëndësishëm të rikuperimit. Terapia ose trajtimi duhet të plotësohet nga një ndryshim në stilin e jetës së pacientit. Është e nevojshme të reduktoni stresin dhe situatat që shkaktojnë lodhje. Gjithashtu vlen të kujdeset për dietën e pacientit, e cila duhet të jetë e pasur me vitamina dhe minerale.