Këshilla të dobishme

Sindroma e Reye – shkaqet, simptomat, trajtimi

13views

Fëmijët e moshës 4 deri në 12 vjeç janë veçanërisht të rrezikuar, por ka edhe raste të kësaj sëmundje tek foshnjat dhe të rriturit.

Shkaku më i shpeshtë i përshkruar është marrja e aspirinës. Është një preparat që përmban acid acetilsalicilik, i cili përdoret në trajtimin simptomatik të ftohjes dhe gripit. Për shkak të faktit se mund të shkaktojë sindromën Reye tek fëmijët nën 16 vjeç, është kundërindikuar për përdorim në këtë grup pacientësh.

Shkaqe të tjera të mundshme:

– marrja e acidit valproik

– duke marrë fenotiazinë

– infeksionet virale (gripi, lija e dhenve, shytat, rubeola, herpes)

– kontakti me toksinat (herbicide, insekticide, pesticide).

Simptomat që tregojnë sindromën Reye kanë të bëjnë me traktin respirator dhe sistemin tretës. Sëmundja aktivizohet papritur dhe zhvillohet shumë shpejt. Nëse sindroma e Reye shfaqet pas një infeksioni viral, më së shpeshti ndodh menjëherë pasi infeksioni ka kaluar. Disa simptoma janë:

– nervozizëm

– sulm

– sulme ulëritëse

– delirium

– konvulsione

– hipoglikemia (sheqer i ulët në gjak)

– të vjella të dhunshme

– çrregullime të frymëmarrjes që çojnë në cianozë

– humbja e vetëdijes

– koma.

Sindroma Reye çon në: dëmtime mitokondriale, encefalopati hepatike dhe steatohepatit. Në shumë raste, sëmundja çon në vdekje ose paaftësi të pacientit me ndryshime neurologjike.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.