Këshilla të dobishme

Sindroma metabolike

8views

Shfaqja e njëkohshme e mbipeshës, hipertensionit, aterosklerozës ose diabetit të tipit 2 mund të çojë në komplikime vaskulare. Pasi të diagnostikohet sindroma metabolike, duhet të bëhen ndryshime në stilin e jetës për të zvogëluar rrezikun.

Diagnoza e sindromës Raeven bëhet në bazë të kritereve specifike. Sipas NCEP-ATP III nga viti 2001, sindroma metabolike diagnostikohet kur plotësohen tre nga faktorët e mëposhtëm:

1. Prevalenca e obezitetit abdominal. Për meshkujt është perimetri i belit 102 cm dhe për femrat nga 88 cm e lart.

2. Rezultati i glukozës në gjak të agjërimit prej 100 mg/dl ose më i lartë ose terapi hipoglikemike e ndërmarrë.

3. Niveli i presionit të gjakut nga 130/80 mm Hg lart ose statusi i trajtimit të hipertensionit.

4. Niveli i kolesterolit HDL tek meshkujt nën 40 mg/dl dhe tek femrat nën 50 mg/dl.

5. Niveli i triglicerideve ≥150 mg/dl ose trajtimi i ndërmarrë tashmë.

Sipas rekomandimeve të Federatës Botërore të Diabetit, kriteri kryesor është obeziteti abdominal (në këtë rast, perimetri i belit mbi 94 cm tek meshkujt dhe mbi 80 cm tek femrat) dhe bashkëjetesa e dy karakteristikave të tjera.

Përveç trajtimit të treguar për presionin e lartë të gjakut, nivelet shumë të larta të glukozës dhe nivelet jonormale të kolesterolit, pesha e tepërt duhet të eliminohet gjithashtu duke ndryshuar dietën dhe duke futur më shumë aktivitet fizik në stilin e jetës së një personi të prekur nga sindroma metabolike.

Ju duhet të kufizoni yndyrnat shtazore, produktet shumë të përpunuara, kripën, ëmbëlsirat dhe alkoolin në dietën tuaj. Duhanpirësit duhet të lënë duhanin. Ju gjithashtu duhet të përfshini ushtrime fizike të moderuara në jetën tuaj të përditshme. Ndryshime të tilla duhet të zvogëlojnë peshën e tepërt dhe të kufizojnë efektet e saj negative në trup.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.