Këshilla të dobishme

Streptokoku në fyt – simptoma dhe rrezik

8views

Faringjiti streptokoksik gjithashtu mund të çojë në një sërë komplikimesh.

Kur streptokoku në fyt bëhet aktiv, më së shpeshti shkakton inflamacion të fytit. Simptomat karakteristike të këtij infeksioni janë:

– dhimbje të forta të fytit

– ethe midis 38-39 gradë C

– shtresë e bardhë rreth bajameve

– skuqje e rëndë

– zmadhimi i nyjeve limfatike më të afërta (qafë, submandibulare)

– erë e pakëndshme nga goja.

Karakteristikë është mungesa e kollës, e cila shfaqet shpesh në infeksione të tjera të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes.

Faringjiti streptokoksik kërkon trajtim me antibiotikë. Fillimisht diagnostikohet në bazë të simptomave klinike, veçanërisht nëse ato shfaqen papritur dhe me intensitet të madh. Për të konfirmuar që streptokoku është shfaqur në fyt, duhet bërë një tampon fyti.

Nëse arrihet një rezultat negativ, duhet të bëhet diagnoza laboratorike bazuar në kulturën e fytit për t’u siguruar. Terapia me antibiotikë ndihmon në luftimin më të shpejtë të inflamacionit dhe mbron trupin nga komplikime të tilla si ethet reumatizmale dhe abscesi retrofaringeal. Për të lehtësuar simptomat e dhimbjes administrohen ilaçe kundër dhimbjeve.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.