Këshilla të dobishme

Testi i ekuilibrit: Çfarë thotë për shëndetin tuaj nëse nuk mund të qëndroni në një këmbë për 10 sekonda

25views

THE paaftësia e një njeriu mosha e mesme ose e vjetër për të qëndruar në njërën këmbë dhjetë sekonda është e lidhur me gati dyfishin e rrezikut për të vdekur nga ndonjë shkak brenda dekadës së ardhshme, sipas njërit kërkime të reja shkencore brazilianei pari që bëri këtë korrelacion.

Studimi tregon se ky test i thjeshtë dhe i sigurt i ekuilibrit mund të përfshihen në ekzaminimet rutinë të të moshuarve. Në kundërshtim me të fizika aerobike gjendjen dhe forcën e muskujve dhe fleksibilitetin, ekuilibri tenton të ruhet mjaft mirë deri në dekadën e gjashtë të jetës, kur më pas fillon të bjerë relativisht shpejt. Deri më tani testet e bilancit nuk kanë ato përdoren shpesh te personat e moshës së mesme.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Claudio Gil Araujo nga Clinimex Medicina do Exercicio në Rio de Janeiro, Brazil, të cilët bënë publikimin përkatës në British Journal of Sports Medicine, analizoi të dhënat për 1702 persona të moshës 51 deri në 75 vjeçtë cilëve iu kërkua të qëndronin në njërën këmbë për dhjetë sekonda pa asnjë mbështetje tjetër, ndërsa mbanin krahët anash dhe shikonin drejt përpara. U lejuan deri në tre përpjekje për secilën këmbë.

Përfundimisht, një në pesë pjesëmarrës (348 persona ose 20.5%) dështoi në test. Më të vjetrit sa më gjatë të ishte dikush aq më i madh është shansi për dështim (përafërsisht dyfish për çdo pesë vjet shtesë pas moshës 50 vjeçare). Të paaftë për të qëndruar në njërën këmbë për dhjetë sekonda ishin 5% e personave të moshës 51-55 vjeç, 8% në grupmoshën 56-60 vjeç, 18% në grupmoshën 61-65 vjeç, 37% në grupmoshën 66-70 vjeç e më shumë. se gjysma (54%) në grupmoshën 71-75 vjeç.

Gjatë një periudhe shtatëvjeçare pasuese, 123 njerëz (7%) vdiqën: 32% nga kanceri, 30% nga shkaqe kardiovaskulare, 9% nga sëmundjet e frymëmarrjes dhe 7% nga komplikimet e Covid-19 Shkalla e vdekjeve ishte dukshëm më e lartë (17.5%) në mesin e atyre që kishin “dështuar” testin e bilancit sesa ata që kishin “kaluar” (4.5%).

Në përgjithësi, ata që nuk e kaluan testin ishin në gjendje më të keqe shëndetësore, duke qenë obezë, me sëmundje të zemrës, hipertension, kolesterol të lartë dhe diabet të tipit 2 në një shkallë më të madhe se ata që e kaluan testin. Duke marrë parasysh faktorë të tjerë (mosha, gjinia, sëmundjet themelore, etj.), vlerësoi se pamundësia për të balancuar në njërën këmbë shoqërohej me një rritje prej 84% të rrezikut të vdekjes nga çdo shkak brenda dhjetë viteve të ardhshme.

protothema.gr