Këshilla të dobishme

Trakeostomia – çfarë është kjo procedurë dhe pse kryhet?

7views

Në varësi të shkakut të obstruksionit të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, kryhet një lloj i përshtatshëm i trakeostomisë. Është një procedurë që shpëton jetë.

Trakeostomia mund të jetë urgjente ose e planifikuar. E gjitha varet nga arsyet për të cilat duhet të bëhet. Indikacionet më të zakonshme për këtë procedurë përfshijnë:

– lëndime mekanike të skeletit të fytyrës

– djegie të rënda të rrugëve të frymëmarrjes

– paraliza dypalëshe e foleve vokale

– kur lidhni një respirator gjatë ventilimit artificial

– një tumor në traktin respirator

– trup i huaj në traktin respirator

– sekrecione në bronke që bllokojnë rrugët e frymëmarrjes.

Trakeostomia kirurgjikale mund të kryhet duke përdorur anestezi të përgjithshme ose lokale. Pacienti shtrihet në shpinë me qafën e anuar mbrapa. Gjatë kësaj kohe, presioni i gjakut dhe pulsi monitorohen. Lëkura pritet në mënyrë tërthore në një gjerësi prej afërsisht 3-5 cm.

Kjo vrimë duhet të jetë 1 cm poshtë kërcit krikoid. Muskujt më pas zhvendosen mënjanë me grepa të veçantë dhe një dritare pritet në kërcin e trakesë përmes së cilës mund të futet një tub trakeostomie. Një metodë tjetër është trakeostomia perkutane, e cila kryhet duke përdorur një gjilpërë të veçantë. Një kundërindikacion për procedurën mund të jetë një infeksion i rëndë i lëkurës së qafës.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.