Këshilla të dobishme

Tre shenjat e hershme të kancerit vdekjeprurës të pankreasit – që shfaqen edhe 3 vjet para diagnozës

10views

Diagnoza e hershme e kancerit është një nga mënyrat më të mira për ta trajtuar atë sipas mjekëve. Megjithatë, disa lloje kanceri, si kanceri i pankreasit, janë të vështira për t’u zbuluar herët.

Kanceri i pankreasit ka një shkallë tragjike të lartë të vdekjeve sepse përafërsisht 90% e njerëzve diagnostikohen shumë vonë t’i nënshtrohet një operacioni, i cili është i vetmi trajtim.

Më pak se 10% e njerëzve me këtë sëmundje mbijetojnë më shumë se pesë vjet pas diagnozës së tyre.

Ekspertët kanë identifikuar tre shenja paralajmëruese të hershme të kancerit të pankreasit, të cilat mund t’i ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë kancerin tre vjet më herët se zakonisht.

Studiuesit britanikë shpresojnë se kjo do të ndihmojë në shpëtimin e mijëra jetëve të tjera që përndryshe do të humbnin.

tre shenja paralajmëruese të hershme e kancerit vdekjeprurës përfshijnë:

Humbje peshe e pashpjegueshme
Hiperglicemia (sheqer i lartë në gjak)
Diabeti

Pankreasi është një organ jetik me dy funksione kryesore, prodhimin e insulinës dhe enzimat tretëse.

Kanceri mund të ndikojë në një ose të dyja këto funksione, duke çuar në probleme me kontrollin e sheqerit në gjak dhe humbje peshe, shpjeguan studiuesit.

Monitorimi i rregullt i peshës dhe sheqerit në gjak mund të ndihmojë në zbulimin e këtyre shenjave dhe diagnostikimin e kancerit të pankreasit më herët, thanë ekspertët.

Në studimin e publikuar në revistën PLOS, shkencëtarët krahasuan indeksin e masës trupore (BMI) dhe matjet e sheqerit në gjak të 8777 pacientëve me kancer pankreatik me ato të gati 35.000 njerëzve pa kancer pankreatik të së njëjtës moshë dhe seks.

Ata zbuluan se humbja dramatike e peshës tek njerëzit me kancer pankreatik mund të zbulohej dy vjet përpara se të merrnin një diagnozë zyrtare.

Studimi tregoi gjithashtu se humbja e peshës tek njerëzit me diabet ishte e lidhur me një rrezik më të lartë të kancerit të pankreasit sesa tek njerëzit pa këtë gjendje.

Ata zbuluan gjithashtu se njerëzit me hiperglicemi pa diabet kishin një rrezik më të lartë të kancerit të pankreasit sesa njerëzit me diabet.

Dr Agnieszka Lemanska, e cila udhëhoqi studimin nga Universiteti i Surrey, tha: “Humbje e konsiderueshme në peshë dhe rritje e glukozës në gjak mund të zbulohet te pacientët gjashtë vjet përpara se të marrin një diagnozë të kancerit të pankreasit”.

Burimi: ieidiseis.gr