Këshilla të dobishme

Tympanometria – indikacione për testin dhe rrjedhën e tij

14views

Gjatë ekzaminimit, pacienti nuk duhet të gogësisë, të flasë ose të gëlltisë pështymë pasi kjo mund të ndërhyjë në rezultatet.

Indikacioni kryesor për këtë test është humbja e dëgjimit sensorineural (sensorineural) dhe përcjellëse:

– me daulle të veshit të pandryshuar

– me lëng të dukshëm në zgavrën timpanike

– me kalueshmëri të dobët të tubit eustachian

– me shkak të panjohur duke përdorur metoda të tjera të testimit të dëgjimit.

Tympanometria përdoret gjithashtu në parezën e nervit të fytyrës.

Përpara se të kryhet timpanometria, duhet kryer një ekzaminim otolaringologjik për të vlerësuar kalueshmërinë e tubit eustachian. Është gjithashtu e nevojshme të vlerësohet dëgjimi bazuar në një test subjektiv të dëgjimit (audiometria verbale, audiometria e tonit të pastër, testet mbi pragun).

Timpanometria kryhet më shpesh nga një audiolog në një dhomë të veçantë që duhet të jetë e qetë. Pas otoskopisë dhe informacionit se çfarë nuk duhet bërë gjatë ekzaminimit, një sondë matëse futet në vesh. Më pas veshi mbyllet me një prizë që lidhet me pajisjen timpanometrike nëpërmjet telave.

Gjatë ekzaminimit, lëshohen ndryshime të presionit dhe tinguj, dhe rezultati regjistrohet në formën e një timpanografie. Kjo është një kurbë që ndihmon në përcaktimin e shkaqeve të humbjes së dëgjimit. Pacienti ulet gjatë ekzaminimit, i cili zgjat disa deri në disa minuta. Timpanometria është pa dhimbje, por ndonjëherë shkakton shqetësim.

Testi nuk shkakton komplikime dhe mund të kryhet sërish nëse është e nevojshme. Gjithashtu nuk përbën kërcënim për gratë shtatzëna.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.