Këshilla të dobishme

Ultrasonografia – indikacionet dhe përgatitja për ekzaminim

6views

Për të kryer një ekografi, përdoret një pajisje me ultratinguj në të cilën është ngjitur një sondë me një transduktor. Aktualisht, imazhi i ekzaminimit është i dukshëm në ekranin e monitorit në kohë reale.

Ekografia përdoret për të diagnostikuar shumë sëmundje dhe për të përcaktuar zhvillimin e duhur të fetusit në mënyrë krejtësisht joinvazive.

Shtrirja e përdorimit të kësaj metode diagnostike është shumë e gjerë dhe e përdorur gjerësisht në mjekësi. Testet më të zakonshme për shkak të sëmundjeve të ndryshme përfshijnë ultratinguj:

– zgavrën e barkut (dhimbje abdominale akute ose kronike, trauma, verdhëz, gjakderdhje, ESR e ngritur)

– tiroide (hipotiroidizëm, hipertiroidizëm)

– orbitë (tumore, trupa të huaj)

– kyçet (lëndimet, reumatizma)

– muskujt (lëndimet, ënjtjet, tumoret)

– Zemër (murmuritje të dëgjueshme, sëmundje ishemike të zemrës)

– organet e kraharorit (lëndim, efuzion)

– gjinjtë (gungë, rrjedhje nga thithka)

– testikuj (dhimbje, zmadhim).

Ekzaminimi me ultratinguj është gjithashtu i domosdoshëm gjatë shtatzënisë. Gjinekologu mund të kryejë një ekzaminim të veçantë gjenetik me ultratinguj të fetusit, falë të cilit është e mundur të vlerësohet zhvillimi i saktë dhe të zbulohen defektet e mundshme të zhvillimit.

Nuk ka nevojë të kryhen analiza të tjera shtesë përpara ultrazërit. Megjithatë, ju duhet të jeni të përgatitur për të kryer një ultratingull abdominal. Për shikueshmëri më të mirë të organeve, personi i ekzaminuar duhet të jetë agjërues. Gjithashtu nuk duhet të pini cigare, sepse ajri i thithur pengon depërtimin e valëve ultrasonike.

Ultrasonografia e organeve të legenit të vogël kërkon që fshikëza të mbushet. Gjatë ekzaminimit të gjëndrës së prostatës përmes anusit, duhet të kryhet një klizmë. Nuk ka rekomandime specifike për imazhin e organeve të tjera përpara ekzaminimit. Gratë shtatzëna gjithashtu nuk kanë nevojë të përgatiten veçanërisht mirë për të.