Këshilla të dobishme

Vaginiti bakterial dhe kërpudhor. Çfarë i shkakton ato?

8views

Simptomat përkeqësohen dhe bëhen më intensive. Në varësi të llojit të inflamacionit, duhet të ndërmerret trajtimi i duhur. Fillimisht mund të kryhet një test i posaçëm pH për të përcaktuar nëse kemi të bëjmë me një infeksion bakterial apo mykotik. Edhe pse në raste të tilla është mirë të kontaktoni mjekun tuaj.

Në disa gra, inflamacioni vaginal është i zakonshëm dhe mund të shkaktohet nga disa faktorë:

– marrja e antibiotikëve

– udhëtime të shpeshta

– ndryshime të shpeshta të partnerëve seksualë

– higjiena e pamjaftueshme intime

– përdorimi i të brendshmeve të papërshtatshme

– stresi afatgjatë

– përdorimi i pishinave publike, sauna, xhakuzi

– ujitje shumë e shpeshtë vaginale.

Inflamacioni fungal i vaginës mund të shfaqet si djegie dhe kruajtje. Ndonjëherë karakteristik është rrjedhja e ngjashme me djathin me ngjyrë të bardhë. Ndodh gjithashtu kongjestion vaginal.

Niveli i pH nuk e kalon nivelin fiziologjik të një gruaje (3,6 – 4,5). Trajtimi përdor agjentë antifungale (clotrimazole, fluconazole) në formën e pomadave dhe kapsulave vaginale. Shpesh zgjat deri në 2 javë. Për më tepër, mund të rekomandohet trajtim për partnerin e pacientit.

Kur zhvillohet inflamacioni bakterial vaginal, mund të shfaqen sekrecione vaginale gri dhe qumështore me një erë karakteristike të peshkut. Në këtë rast, kruajtje dhe djegie nuk ndodh.

Niveli i pH në vaginë është mbi 4.5. Trajtimi bazohet në antibiotikë (klindamicinë, metronidazol) të administruara nga goja ose vaginale. Gjatë përdorimit të preparateve antibakteriale, duhet të merren probiotikë.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.