Këshilla të dobishme

Vaji i trëndafilit rugosa dhe kanceri. Një zbulim unik nga shkencëtarët polakë

8views

Trëndafili i rrudhur (Rosa rugosa) është një kaçubë zbukuruese e njohur. Shkencëtarët e Wrocław nga Departamenti dhe Departamenti i Bromatologjisë dhe Dietologjisë, Fakulteti i Farmacisë, Universiteti Mjekësor vendosën të shikojnë vetitë shëndetësore të kësaj bime.

Siç theksohet nga Dr. Magdalena Grajzer nga Departamenti i Bromatologjisë dhe Dietologjisë, Fakulteti i Farmacisë, UMW, rose rugosa deri më tani është hulumtuar shumë dobët për sa i përket vetive të tij promovuese të shëndetit. – Deri më tani është fokusuar vetëm në përbërjen e acideve yndyrore të saj, por nuk është parë asnjë përbërës tjetër bioaktiv i kësaj bime – theksoi ajo.

Shkencëtarët nga Wrocław ekzaminuan përbërjen e vajit të trëndafilit dhe e krahasuan atë me vajin e shtypur të ftohtë nga farat e trëndafilit (Rosa canina).

– Ne zbuluam se vaji i farës Rosa rugosa, i nxjerrë me dioksid karboni superkritik, ka një kombinim të jashtëzakonshëm të përbërjeve bioaktive që kanë një efekt relativisht të fortë mbrojtës kundër stresit oksidativ dhe gjithashtu mund të pengojnë pushtimin e kancerit dhe metastazat. Ne kemi treguar gjithashtu se emulsionet e farave të trëndafilit mund të përshpejtojnë rigjenerimin e plagëve në ditën e 4-5 të shërimit, tha doktor Grajzer.

Shkencëtari tregoi se potenciali bioaktiv i vajit të farës së trëndafilit rugosa tejkaloi atë të demonstruar për vajin e farës Rosa canina me presion të ftohtë të disponueshëm në treg. – Këto rezultate premtuese ofrojnë bazë për fokusimin e kërkimeve të ardhshme në përdorimin e tij lokal në trajtimin e plagëve dhe përdorimin oral në parandalimin e kancerit – tha Dr. Grajzer.

Kontrolloni gjithashtu se cilat veti medicinale ka yargu i zakonshëm

Hulumtimi i shkencëtarëve të Wrocław u botua në revistën periodike “Food Chemistry” – një revistë prestigjioze që merret me kiminë e ushqimit.

Hulumtimi u financua nga projekti “Universiteti Mjekësor i Wrocław si Qendër Rajonale e Ekselencës në fushën e shkencave mjekësore dhe shëndetësore” si pjesë e aktiviteteve të Ministrisë së Shkencës dhe Arsimit të Lartë (aktualisht Ministria e Arsimit dhe Shkencës) me titull “Iniciativa Rajonale e Veprimit”.

Ministria ndau gati 12 milionë PLN për zbatimin e këtij projekti.

Lexoni gjithashtu: Trajtimet e para të osteointegrimit në Poloni. Shpresa për njerëzit pas amputimeve

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.