Këshilla të dobishme

Vaksina HPV. Për kë? Indikacionet dhe kundërindikacionet

8views

Vaksina HPV mbron nga infeksioni i papillomavirusit njerëzor. Virusi është veçanërisht i rrezikshëm për gratë. Transmetohet kryesisht seksualisht dhe ka efekte onkogjene. Kjo do të thotë se mund të shkaktojë kancer të qafës së mitrës dhe kancere të tjera, duke përfshirë: anusi, vagina, vulva, fyti, bajamet, laringu dhe te meshkujt, përveç kësaj, penisi.

Virusi HPV është shumë i zakonshëm. Fatkeqësisht, shumica e njerëzve nuk janë në dijeni të statusit të operatorit të tyre. Një nga metodat më efektive për parandalimin e HPV-së është vaksina.

Aktualisht në treg ekzistojnë tre lloje të vaksinave HPV. Gardasil 9 – mbron nga shtatë lloje të HPV, Silgard – mbron nga katër lloje të HPV dhe Cervarix nga dy lloje të HPV.

Vaksinimi kundër HPV përbëhet nga tre doza të vaksinës. Çdo dozë kushton afërsisht 1000-1500 PLN. Megjithatë, personat që plotësojnë disa kritere mund të vaksinohen falas si pjesë e programeve të vaksinimit që zhvillohen në shumë qytete dhe bashki.

Sa efektive është vaksina? Studimet tregojnë se tre doza të vaksinës ulin rrezikun e kancerit të qafës së mitrës deri në 70-90%. Gardasil 9 konsiderohet si vaksina më efektive kundër HPV.

Vaksina HPV nuk është e detyrueshme në Poloni. Megjithatë, ia vlen të merret në konsideratë, sepse mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e shumë sëmundjeve. Vaksina kundër HPV u jepet vajzave dhe djemve mbi 9 vjeç. Nuk ka dyshim se kjo është koha kur është më efektive. Virusi HPV transmetohet seksualisht, ndaj ka kuptim që vaksina t’u jepet njerëzve që nuk kanë filluar ende marrëdhëniet seksuale. Atëherë rreziku për të qenë transportues është jashtëzakonisht i ulët.

Megjithatë, ekspertët theksojnë se vaksina mund të funksionojë edhe te personat seksualisht aktivë. Të bësh seks, qoftë edhe me shumë partnerë, nuk do të thotë që personi tashmë është infektuar me virusin. Për më tepër, vaksina rekomandohet edhe për bartësit e HIV-it dhe meshkujt që kanë kontakte homoseksuale.

Megjithatë, vlen të kujtohet se vaksina nuk ju përjashton nga detyrimi për t’iu nënshtruar testeve të rregullta, duke përfshirë: citologji ose ultratinguj.

Vaksina HPV konsiderohet një preparat i sigurt. Përkundër kësaj, ka disa kundërindikacione ndaj vaksinimit. Këto janë kryesisht mosha e re (nën 9 vjeç), shtatzënia, ushqyerja me gji, alergjia ndaj komponentëve të vaksinës, imuniteti i reduktuar dhe marrja e barnave imunosupresive. Kundërindikimet e përkohshme për marrjen e vaksinës përfshijnë ethet dhe infeksionet.

Në shumicën e rasteve, vaksina nuk shkakton efekte anësore. Megjithatë, duhet pasur parasysh se pas vaksinimit mund të shfaqen simptoma si dhimbje në vendin e injektimit, skuqje ose ënjtje të lëkurës, dhimbje koke, dhimbje kyçesh, ethe, nauze dhe diarre.