Këshilla të dobishme

Vendi më i mirë për boronica. Në verë, frutat do t’i numëroni me kilogramë

10views

Në vendin e duhur dhe me kujdesin e duhur, mund të rritet shëndetshëm dhe të japë fryte deri në 20 vjet. Megjithatë, asaj i pëlqen vetëm një vend në kopshtin e shtëpisë së saj. Atje ai rritet shpejt dhe pa “model” dhe shpërblehet me një bollëk frutash që shumë kopshtarë vetëm mund ta ëndërrojnë. Ku të mbillni boronica?

Në vendin e duhur dhe me kujdesin e duhur, mund të rritet shëndetshëm dhe të japë fryte deri në 20 vjet.
Foto: instagram.com/homewoodfarmers

Boronicat – si të mbillni? Merrni parasysh rregullat e rëndësishme

Boronica është një kaçubë me jetë të gjatë, të cilën kopshtarët e pëlqyen kryesisht për shkak të frutave të saj të shijshme. Ai gjithashtu inkurajon shumë me thjeshtësinë e tij të kultivimit.
Ajo erdhi në Sllovaki dhjetë vjet më parë dhe po shfaqet gjithnjë e më shpesh në shumë kopshte shtëpish. Mund të përballojë ngricat e forta dhe është rezistent ndaj ngricave pranverore. Përveç kësaj, është e lehtë për t’u rritur dhe mban shumë mirë. Por të gjitha me një kusht. Atij i pëlqejnë vetëm vende specifike.

Ku të mbillni boronica? Cilësia e tokës është e rëndësishme

Boronicat do të rriten në mënyrë të shëndetshme dhe të shpejtë vetëm në një vend të caktuar dhe në tokë që plotëson kërkesat e caktuara të tokës. Substrati për këtë bimë duhet të jetë kryesisht acid, me një pH jo më shumë se 4.5. Edhe ndryshimet e vogla brenda kësaj vlere mund të ndikojnë ndjeshëm në frutat e boronicës.

Në pH 5.5, bima fillon të japë fryte shumë më pak, dhe në pH 6, ajo ndalon plotësisht të japë fryte. Prandaj, është e rëndësishme që vazhdimisht të monitorohet dhe mirëmbahet toka dhe, nëse është e nevojshme, të fekondohet me torfe acid ose plehrash.

Përveç kësaj, toka për boronica duhet të jetë pjellore, e ngjashme me humusin, e depërtueshme dhe mjaft e lagësht.

A kanë nevojë boronicat për shumë diell? Zbuloni se çfarë pozicioni u pëlqen këtu

Kur blini një fidan të ri, duhet t’i kushtoni vëmendje vendit ku është mbjellë. Nëse zgjidhen siç duhet, boronicat mund të jetojnë deri në 20 vjet dhe të japin një sasi të respektueshme frutash. Një vend me diell i mbrojtur nga era është ideal për ta. Shumicën e ditës paguan që toka të ngrohet nga dielli. Boronica rritet më së miri në tokë të ngrohur në 20 gradë Celsius. Atëherë do të japë një sasi të tillë frutash që disa njerëz vetëm mund ta ëndërrojnë.

Boronica rritet më së miri në tokë të ngrohur në 20 gradë Celsius. Atëherë do të japë një sasi të tillë frutash që disa njerëz vetëm mund ta ëndërrojnë.
Foto: pixabay/karikdickinson

A mund të rriten boronica në hije? Nëse bima vendoset në një vend me pak dritë dielli, ajo nuk do të formojë sytha lulesh, si dhe do të prodhojë fruta me cilësi të dobët. Prandaj, është më mirë të shmangni pozicione të tilla.

Çfarë mund të mbillet pranë boronicës? Ai e do një vend të tillë

Mjedisi në të cilin rritet dhe jeton boronica është gjithashtu shumë i rëndësishëm për cilësinë e frutave të saj. Pemët e mollëve dhe arrat nuk duhet të rriten pranë shkurreve të boronicës, pasi ato dobësojnë ndjeshëm bimën. Ata e dobësojnë ndjeshëm atë.
Megjithatë, boronica e do afërsinë e halorëve – mundësisht speciet xhuxh ose rrëshqanore si bredha miniaturë, pisha ose dëllinja. Ato mbrojnë boronica nga era dhe acidifikojnë tokën duke hedhur gjilpëra.

Shoqëria e shqopës dhe shqopës mund të jetë gjithashtu e dobishme pasi ato tërheqin insektet pjalmuese në kopsht.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Bëni patjetër në shkurt. Trajtimi bazë i boronicave në mënyrë që ato të japin fryte

Mbetjet nga kuzhina. Boronicat e duan atë! Frutat do të jenë të lëngshme dhe të mëdha