Këshilla të dobishme

Vraponi në kopsht dhe nxirrni rrënjën. Këto bimë janë një terren mbarështues për rriqrat

8views

Edhe pse kanë madhësinë e një koke gjilpëre, ato shkaktojnë frikë pothuajse te të gjithë. Rriqrat janë ana e errët e ditëve të ngrohta dhe shëtitjet në pyll ose mes barishteve të larta. Ata madje qëndrojnë në kopshtet e shtëpive. Çfarë mund të bëni për të minimizuar rrezikun e shfaqjes së tyre edhe në tuajin?

Çfarë i tërheq më shumë rriqrat?
Foto: freepik/WangXiNa pixabay/Erik_Karits

Temperatura jashtë dritares po rritet, ditët po bëhen më të gjata dhe më të ngrohta. Kjo do të thotë gjithashtu se natyra po zgjohet ngadalë. Dhe bashkë me të, për fat të keq, edhe darë. Si mund ta mbroni kopshtin tuaj prej tyre? Para së gjithash, zgjidhni bimët e duhura. Ndërsa disa bimë janë efektive si repelente, të tjerat veprojnë si magnet. Cila është më e mira për të këputur tani?

Çfarë shkakton një rriqër tek një person? Kujdes, ata janë të rrezikshëm

Pavarësisht madhësisë së tyre të vogël, rriqrat mund të shkaktojnë dëme të mëdha, veçanërisht në shëndetin tonë. Ata transmetojnë sëmundje të rrezikshme si p.sh borrelioza dhe encefaliti i lindur nga rriqrat. Ata zgjohen në fund të dimrit dhe në fillim të pranverës dhe do të ushqehen për muajt e ardhshëm. Fatkeqësisht, ka raste kur ata zgjedhin kopshtet e oborrit të shtëpisë si shtëpinë e tyre. Kjo ndodh më shpesh kur nuk arrijmë t’i mbrojmë siç duhet ose, më keq, mbjellim bimë që i favorizojnë ato. Ndërsa gjatë ecjes në pyll nuk harrojmë të veshim një xhup dhe pantallona të gjata dhe një spray të veçantë për t’i zmbrapsur, e harrojmë lehtësisht kur qëndrojmë jashtë shtëpisë, sidomos në verë. Prandaj, minimizoni rrezikun e shfaqjes së tyre tani. Hulumtoni bimët dhe hiqni qafe ato që u pëlqejnë veçanërisht. Për cilat po flasim?

Çfarë i tërheq rriqrat si një magnet?
Foto: pixabay/Erik_Karits

Çfarë i tërheq më shumë rriqrat? Shmangni këto bimë në kopshtin tuaj

Nëse nuk doni të rrezikoni shfaqjen e rriqrave në kopsht, hiqni dorë më parë nga fieri. Është mbi to që dëmtuesit vendosen më shpesh. Përtej kësaj, është më mirë të shmangni myshk, lajthia, plaku dhe gjiri dhe të gjitha barërat dhe gëmushat e larta e të trasha, ku do të jetë ftohtë, errësirë ​​dhe lagështirë, sepse u krijojnë kushte ideale jetese. Çfarë bimësh të mbillni në vend të kësaj? Zgjidhni ato që do të kenë efekt të kundërt, duke zmbrapsur kështu rriqrat në vend që t’i tërheqin ato.

Nëse nuk doni të rrezikoni shfaqjen e rriqrave në kopsht, në radhë të parë hiqni dorë nga fieri.
Foto: shutterstock/Berna Namoglu

Çfarë të mbillni për të shmangur rriqrat? Merrni një pengesë dhe një kopsht të bukur

Dashamirët e kopshteve të bukura, të harlisura dhe të larmishme do të jenë të kënaqur të dinë se lista e bimëve që veprojnë si repelente dhe parandaluese të rriqrave është më e gjatë se lista e bimëve që i tërheqin ato. Kjo do të thotë që ju mund të shijoni një komplot shumëngjyrësh edhe nëse nuk përdorni asnjë nga bimët e listuara. Cilat bimë ia vlen të mbillen atje për të kënaqur syrin me pamjen ose aromën e tyre të bukur dhe në të njëjtën kohë të ofrojnë një pengesë efektive kundër rriqrave? Zgjidhni:

  • livando
  • shtëpi mace,
  • geraniumet,
  • marigoldë,
  • krep myrtle.

Përveç luleve dhe shkurreve, ata dëshmojnë edhe veten shtretër barishte me rozmarinë, hudhër, hudhër të egër, nenexhik ose trumzë. Në këtë mënyrë, jo vetëm që do të merrni një repelent efektiv të rriqrave, por edhe suplemente ushqimore aromatike dhe të shijshme.

Bimët që largojnë rriqrat përfshijnë livandën.
Foto: shutterstock/nieriss

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Koha më e mirë për të mbjellë. Mjaftojnë disa vazo me lule. Në verë mushkonjat as që i afrohen shtëpisë

Pritini në copa dhe groposni. Në verë, hydrangeas rriten dhe fillojnë të shpërthejnë me ngjyra